Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Αλη Μπαμπας και οι 300 κλεφτες........




«Μεγάλη πύλη θα διαβείς»…
Η φράση αυτή -απόσταγμα λαϊκής θυμοσοφίας- φαίνεται ότι συνοδεύει τους 300 «εθνοπατέρες» και τους περίπου 1.500 υπαλλήλους της Βουλής των Ελλήνων. Αιτία τα προνόμια που απολαμβάνουν και οι δύο και τα οποία για τους βουλευτές δεν εξαντλούνται μόνο στη βουλευτική αποζημίωση, αλλά περιλαμβάνουν μια σειρά από «παρελκόμενα».
Από 1-1-2008, εξάλλου, οι βουλευτές πηραν αύξηση 3,5% και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν δικαστικά και αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών που δόθηκαν με νόμο στους δικαστές.Η βουλευτική αποζημίωση, οι συνεργάτες, το «φέσι» στον ΟΤΕ και τα αυτοκίνητα
Περίπου 6.000 ευρώ είναι το καθαρό ποσό που λαμβάνουν μηνιαίως ως βουλευτική αποζημίωση οι 300 Έλληνες βουλευτές και οι 24 ευρωβουλευτές.
Στο ποσό αυτό αθροίζονται τα επιδόματα από τις συμμετοχές στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, τα οποία φθάνουν τις 1.500-2.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Η πλέον περιζήτητη Επιτροπή είναι αυτή των Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία συνεδριάζει περισσότερες φορές σε σχέση με τις υπόλοιπες, οπότε τα έσοδα απ’ αυτήν είναι μεγαλύτερα. Οι βουλευτές εισπράττουν επίσης επίδομα οργάνωσης γραφείου από 1.200 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα αν εκλέγονται στην Αθήνα ή την επαρχία.
Επίσης, δικαιούνται επίδομα κίνησης από 450 έως 1.000 ευρώ (ανάλογα πάλι με τον τόπο εκλογής τους). Άπαντες λαμβάνουν και τα οικογενειακά επιδόματα (γάμου και τέκνων) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Οι 300 δικαιούνται επίσης ταχυδρομική ατέλεια έως 1.000 ευρώ μηνιαίως (το ποσό διπλασιάζεται στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα) και συγκοινωνιακή ατέλεια (συν 104 εισιτήρια της «Ολυμπιακής» ετησίως για τις μετακινήσεις τους).
Το ποσό των 13.500 ευρώ ετησίως δικαιούται κάθε βουλευτής ως ατέλεια σταθερής τηλεφωνίας.
Επιπλέον, η Βουλή πληρώνει 250 ευρώ μηνιαίως για κινητό σε κάθε βουλευτή (δίχως τα πάγια). Το «φέσι» του Κοινοβουλίου προς τον ΟΤΕ, πάντως, έχει ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ! Η Βουλή μισθοδοτεί, εξάλλου, έναν επιστημονικό συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για κάθε βουλευτή, ενώ κάθε βουλευτής δικαιούται την απόσπαση έως και τεσσάρων συνεργατών του από δημόσιες υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου στο πολιτικό του γραφείο. Στους βουλευτές διατίθεται επίσης προαιρετικά και ένας αστυνομικός για τη φρούρησή τους. Η πιο «κλασική» υλική παροχή της Βουλής είναι το βουλευτικό αυτοκίνητο.
Για τη μίσθωση των οχημάτων έχει υπογραφεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2008 (οι 99 νεοεκλεγέντες πήραν τα αυτοκίνητα όσων δεν εξελέγησαν). Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας προανήγγειλε ότι πιλοτικά η Βουλή θα μισθώσει με τη νέα συμφωνία υβριδικά αυτοκίνητα. Και φορολογικά και ασφαλιστικά προνόμιαΗ βουλευτική αποζημίωση φορολογείται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά από κάθε άλλο εισόδημα. Όσον αφορά στις κρατήσεις, αυτές γίνονται για την ασφάλιση και συνταξιοδότηση και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Βουλευτών. Για όσους «επλήγησαν» από το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, η Βουλή καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία ανήκαν ως επαγγελματίες.
Οι βουλευτές εξασφαλίζουν σύνταξη 1.400 ευρώ με μόλις τέσσερα χρόνια θητείας, την οποία μπορούν να πάρουν στα 65 τους. Πλήρη σύνταξη (ίση με το 80% της αποζημίωσης, δηλαδή 4.500 ευρώ) παίρνουν εάν κάνουν 17 χρόνια βουλευτές. Τέλος, οι 300 εισφέρουν μέρος της αποζημίωσής τους στα κόμματά τους. Το ύψος της κράτησης αποφασίζεται από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν ορίσει το 10% της αποζημίωσης (περίπου 600-650 ευρώ).
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισφέρουν το 1/3.
Το ΚΚΕ υποχρεώνει τους βουλευτές του να στέλνουν όλα τα χρήματα της αποζημίωσης στο κόμμα, λαμβάνοντας μισθό από τον Περισσό ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες. Κοντά στους βουλευτές… και οι υπάλληλοι
Η πλέον περιζήτητη δημόσια υπηρεσία είναι η Βουλή.
Και μπορεί σ’ αυτήν να μην μπαίνει όποιος κι όποιος, αλλά τουλάχιστον άμα μπει, απολαμβάνει μια σειρά από προνόμια που ελάχιστοι υπάλληλοι έχουν στη διάθεσή τους, ακόμη και αν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Οι περίπου 1.500 υπάλληλοι της Βουλής είναι οι μοναδικοί δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι που εισπράττουν 16 και όχι 14 μισθούς ετησίως. Προβλέπεται, δηλαδή, ένας μισθός ως μπόνους με το κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας τον Ιούνιο και άλλος ένας με το άνοιγμα τον Οκτώβριο. Λόγω και των ειδικών επιδομάτων, ο μέσος μισθός τους υπολογίζεται σε 2.000-2.500 ευρώ, έναντι 1.200-1.500 στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Επίσης, κατά την παροιμία «κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν ορισμένα από τα προνόμια που δικαιούνται οι βουλευτές. Π.χ. έχουν ελευθέρας για το υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου στην πλατεία Συντάγματος ή για το γυμναστήριο της Βουλής. Μπορούν επίσης να αναθέτουν τη φύλαξη των παιδιών τους στον υπερσύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό της Βουλής.
Να έχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στο ιατρείο του Κοινοβουλίου. Να εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Περιστύλιο. Να απολαμβάνουν φθηνό καφέ και φαγητό στο καφενείο και το εστιατόριο της Βουλής. Ο σύλλογός τους, πάντως, είναι ιδιαίτερα δραστήριος και παίρνει συχνά πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα. Πρόσφατα ίδρυσε π.χ. τράπεζα αίματος. «Κρυφές» προσλήψεις και διακομματικά ρουσφέτιαΣε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, γίνονται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και δίχως να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ. Αρκεί, δηλαδή, μόνο η υπογραφή του προέδρου της Βουλής, όπως ορίζει ο Κανονισμός της. Πράγμα που σημαίνει ότι -όπως στον Στρατό- όποιος έχει το καλύτερο «βύσμα», περνάει το κατώφλι.
Τα ρουσφέτια (διότι περί αυτού πρόκειται) είναι κοινό μυστικό πως είναι διακομματικά και κανένας δεν έχει μείνει παραπονεμένος.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πόρτες της Βουλής άνοιξαν διάπλατα επί προεδρίας του κ. Απόστολου Κακλαμάνη.
Γιοι και κόρες πολιτικών, δικαστικών, ανώτερων κρατικών αξιωματούχων και άλλων πιο… ταπεινών ανήκουν στους ευνοημένους όλων των πολιτικών αποχρώσεων και σε όλα τα επίπεδα: από επιστήμονες, αστυνομικούς και υπαλλήλους γραφείου έως καθαρίστριες! Η συνήθης πρακτική είναι να υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου (τρίμηνες, εξάμηνες ή δεκάμηνες), οι οποίες, όμως, μετατρέπονται σε αορίστου με μια υπογραφή του προέδρου.

2 σχόλια:

foteinisou είπε...

Πολύ καλή και χρήσιμη όσο και επικαιρη η ανάρτησή σου!!
Πολλά τα γνώριζα, κάποια όμως όχι!
Έτσι καταλαβαίνω καλύτερα το λόγο για τον οποίο όλοι ξαφνικά με θυμήθηκαν και θέλουν "να τους τιμήσω με την ψήφο μου".
Περί τιμής, λοιπόν ο λόγος!!
Και τι τιμή!! Μιλάμε για χιλιάδες ΕΥΡΩ.. τα οποία δεν έχουμε ούτε για Παιδεία, ούτε για Υγεία, ούτε γαι Συντάξεις, ούτε.., ούτε.....
Καλό Μήνα!!

g vrettos είπε...

Kαλο μηνα και σε εσενα.
Δυστυχος αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τους εθνοπατερες,για αυτο φροντιζουν κατω απο το τραπεζι της αρπαχτης, και της μιζας, να τα πολαπλασιαζουν.