Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Τι λένε τα ημερομήνια ;




Μερομήνια ονομάζει ο λαός της πρώτες 12 μέρες του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών του Αυγούστου, οι άνθρωποι του λαού μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων 12 μηνών. Σχετικά με την πρόβλεψη του καιρού σε ετήσια βάση είναι και τα μερομήνια. Έτσι ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις "μέρα και μήνας" γιατί σε κάθε μέρα απ' αυτές, αντιστοιχίζεται ένας μήνας. 
Με μικρές παραλλαγές ο όρος συναντάται και αυτός σ' όλη την Ελλάδα. Πιστεύεται δηλαδή πως ο καιρός της μέρας που γίνεται η αντιστοίχηση θα είναι ο ίδιος- σε μερικά μέρη ο αντίθετος- για τον αντίστοιχο μήνα.
Τα μερομήνια κρατάνε από πολλά χρόνια πριν, με αυτό το τρόπο στα χρόνια που η πρόγνωση του καιρού δεν γινόταν από την μετεωρολογική υπηρεσία αλλά από την γνώση ορισμένων ανθρώπων στα σημεία που εμφανίζονταν στο ορίζοντα.
 Λοιπόν τα μερομήνια είναι η πρακτική πρόγνωση των ανθρώπων της υπαίθρου που με διάφορα σημάδια που παρακολουθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για όλη σχεδόν την χρονιά.Η αλήθεια είναι ότι πολλές τέτοιες προβλέψεις πέφτουν έξω κυρίως όταν γίνονται. από ανθρώπους που νομίζουν ότι ξέρουν να διαβάζουν τον καιρό αλλά στην ουσία δεν ξέρουν.
«Τα μερομήνια είναι θέμα πρακτικής και όχι θεωρίας. Δεν περιγράφονται αυτά τα πράγματα. Είναι υπόθεση πείρας, όπως και ιδιαίτερης αντίληψης. Μπορεί δέκα άνθρωποι να βλέπουν το ίδιο πράγμα και να μην ταυτίζονται οι προβλέψεις τους. Η διαφορά δε θα είναι ακραία, μα η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου. Όσοι ξέρουν, θα προβλέψουν παραπλήσια πράγματα. Αυτό είναι βέβαιο!
Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να «δουν» τα μερομήνια, τον καιρό δηλαδή ολόκληρου του επόμενου χρόνου... Ώσπου ήρθε ο φοβερός εικοστός αιώνας να σβήσει σε μια στιγμή και τούτη τη μνήμη. Στην εποχή μας πολύ λίγοι κατέχουν πια τα «μερομήνια». Λίγοι τσοπάνηδες απόμειναν, λίγοι ψαράδες και λίγοι μοναχοί.
Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούν αποφαίνονται στο, ότι καιρό θα κάνει τη πρώτη μέρα της παρατήρησης τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Ο υπολογισμός των μηνών για τις καιρικές προβλέψεις αρχίζει  από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού. Αυτό συνεπάγεται από τις κινήσεις της Σελήνης και όχι μόνο.
Αρκετοί καιροσκόποι αρχίζουν από διάφορες ημερομηνίες, όπως την 20 Ιούλη, αρχές Αυγούστου κ.α. Αυτές είναι λανθασμένες πρόβλεψεις, διότι τις ημερομηνίες τις όρισε ο άνθρωπος ενώ οι κινήσεις της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο και όπως γνωρίζουμε η Σελήνη επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό τις καιρικές συνθήκες.
Στην Ηλεία (Πελοπόννησος) ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί για τον καιρό που θα κάνει το μήνα Αύγουστο.
Η δεύτερη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής. Στη Λέσβο αρχίζουν τις παρατηρήσεις και προβλέψεις του καιρού από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου. Στα Κύθηρα αρχίζουν από τις 20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία.
Στον Πόντο μετρούν τις πρώτες ημέρες του Γενάρη.
Οι παρατηρήσεις του καιρού της 1ης Γενάρη αφορούν τη πρόβλεψη του Γενάρη και ούτω καθεξής. Σε άλλα μέρη της χώρας η πρόβλεψη του καιρού άρχιζε σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Σε αρκετές περιοχές υπάρχει η αντίληψη, ότι οι μέρες αυτές είναι αποφράδες όπως οι δρίμες.
Κατά συνέπεια τις ημέρες των Μερομήνιων απαγορεύονται οι εργασίες. Πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε.
Αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθειρόταν πολύ γρήγορα. Πρόσεχαν πολύ τη κάθε εκδήλωση τους.
Δεν έκαναν γάμους και προξενιά τις ημέρες των Μερομήνιων διότι πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλυόταν και τα προξενιά θα χαλούσαν. Οι γυναίκες δεν λούζονταν την νύκτα και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι

Απο http://www.servitoros.gr/index_old.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: