Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η συνταγη του μηνα.............














Γαλλική μπαγκέταΤι θα χρειαστούμε:

1 φλυτζάνι χλιαρό νερό2,5 φλυτζάνια αλεύρι άσπρο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη (ή και λιγότερη)

1 κουτ. γλ. αλάτι

1, 5 κουτ. γλ. ξηρή μαγιά

Προαιρετικά1 κρόκο αυγού

1 κουτ. σούπας νερό σουσάμι

Για να φτιάξετε ακόμα πιο εύκολα αυτό το ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αρτοπαρασκευαστή σας (αν έχετε).

Βάζετε στον αρτοπαρασκευαστή τα 5 πρώτα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.

Σας υπενθυμίζω ότι στους αρτοπαρασκευαστές βάζουμε πάντα τα υγρά υλικά κάτω και από πάνω τα στερεά.

Βάλτε τη μηχανή να δουλέψει το πρόγραμμα για ζύμη και αφήστε να ζυμώσει 15-20 λεπτά.


Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή κάντε αυτή τη δουλειά με το χέρι. Ενώστε το αλεύρι με τη ζάχαρη, μαγιά, αλάτι, κάντε λακουβίτσα, ρίξτε το χλιαρό νερό και πλάστε το για 10-15 λεπτά μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία και απαλή που να μην κολλάει στα χέρια.

Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπωλ και λαδώστε ολόγυρα και τη ζύμη.

Αφήστε τη σε ζεστό μέρος (μέσα στο φούρνο πχ στους 50-100 βαθμούς) σκεπασμένη με πετσέτα για μισή ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Βγάλτε τη ζύμη από το μπωλ, «πατήστε» τη με τα χέρια να ξεφουσκώσει και χωρίστε τη στα δύο. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πλάστε 2 μπαγκέτες πιέζοντας απαλά τη ζύμη για να μη μείνει μέσα αέρας. Βάλτε τις μπαγκέτες σε λαδωμένο ταψίΧαράξτε τη ζύμη ανά 2-3 πόντους με διαγώνιες μαχαιριές.Καλύψτε πάλι με πετσέτα και αφήστε πάλι σε ζεστό μέρος για μισή ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί.

Βγάλτε το ταψί, προθερμάνετε το φούρνο στο 190. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με μια κουταλιά νερό και απλώστε πάνω στις μπαγκέτες. Αν θέλετε ρίχνετε και σουσάμι.Ψήστε τις μπαγκέτες για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Με αυτή τη δόση έβγαλα 2 μπαγκέτες οι οποίες καταναλώθηκαν το μεσημέρι για πλάκα. Είναι μικρή η δόση αλλά για πρώτη φορά ήταν καλή για δοκιμή. Την επόμενη φορά θα βάλω διπλάσια υλικά.Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή, μπορείτε να κάνετε το ζύμωμα και το φούσκωμα εκεί και να συνεχίσετε από το πλάσιμο και μετά, με τα χέρια.

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: