Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Μετα τα κοκορακια να και τα γουρουνακια









Η γρίπη και ο Ράμσφελντ

Τι σχέση έχει η γρίπη των πτηνών με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ;

Η απάντηση είναι ότι ο κ. Ράμσφελντ είναι ένας από τους κερδισμένους στο παιχνίδι που έχουν στήσει οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, κερδοσκοπώντας εις βάρος της υγείας και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οπως αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του CNN, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ είχε και συνεχίζει να έχει σχέσεις με την εταιρία βιοτεχνολογίας «Gilead Sciences», η οποία έχει τα δικαιώματα παραγωγής του «Ταμιφλού» (Tamiflu), του πιο αποτελεσματικού φαρμάκου κατά της γρίπης των πτηνών.

Ο Ντ. Ράμσφελντ ήταν πρόεδρος της «Gilead» από το 1997 μέχρι το 2001. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2000 έως το 2001 παρέμενε πρόεδρος της εταιρίας, όντας και υπουργός Αμυνας. Το 2001 παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου, συνέχισε, όμως, να έχει μετοχές της εταιρίας, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το κέρδος του κ. Ράμσφελντ από την κατοχή αυτών των μετοχών είναι μεγάλο (υπολογίζεται σε 1.000.000 δολάρια), αν ληφθεί υπόψη ότι η τιμή τους έχει εκτοξευτεί από τα 35 δολάρια (Απρίλης 2005) στα 47 δολάρια, αυτήν την περίοδο. Δικαιολογημένα, θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους υπουργούς της κυβέρνησης Μπους.

Η «Gilead» είναι η εταιρία, που έχει την πατέντα του «Ταμιφλού», παραχώρησε όμως το 1996 το δικαίωμα παραγωγής στη γνωστή φαρμακοβιομηχανία «Roche». H συμφωνία όριζε ότι η «Gilead» θα παίρνει το 10% επί των πωλήσεων.

Η εμπλοκή του Ντόναλντ Ράμσφελντ στην υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις, μετά την αποκάλυψη ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο (προϊστάμενος του οποίου είναι ο Ράμσφελντ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του «Ταμιφλού», έχοντας προβεί τον Ιούλη σε παραγγελία ύψους 58.000.000 δολαρίων για τις ανάγκες του

Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Γνωστή από παλιά η ιστορία με τον Ράμσφελντ, αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Και στην Ελλάδα όμως έχουμε κάτι παιδάκια που παίζουν πίσω από τα έδρανα της Βουλής παιχνίδια με τα φαρμακάκια.