Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Ετσι λογω των ημερων


Μια ιστορικη φιγουρα που επαιξε σημαντικο ρολο στην ελληνικη επανασταση κατα της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας, το 1821, ηταν Βασος Μαυροβουνιωτης.




Γεννηθηκε στην Bjelopavlic στις συγχρονες Μαυροβουνιο το 1795. Ηδη απο την εποχη της νεολαιας νωρις ενταχθηκε στο σερβικο επαναστατικων δυναμεων και τακτικα διοικουνταν επιδρομες σε ολα τα Βαλκανια. Το 1821 σκηνοθετησε μια δυναμη 120 ανδρων των μικτων σερβικα, Montenegrian και ελληνικη υπηκοοτητα και ενταχθηκαν τα πρωτα σταδια της ελληνικης επαναστασης. Ηταν ο πρωτος σταθμος στην Κεντρικη Ελλαδα, οπου συναντηθηκε με τον Νικο Κριεζωτης, μια παλια ελληνικη φορα συμπολιτες πολεμιστης, με τον οποιο ηταν μια "Βλαμη", με την εννοια πνευματικο αδελφο. Αυτος ο ορος προερχεται απο τις ηλικιες-παλια πρακτικη στα Βαλκανια, οπου οι ανθρωποι θα μπορουσαν να γινουν σαν αδελφια, εκτελωντας μια συγκεκριμενη τελετουργια.


Το 1822 συμμετειχε στον αγωνα κατα των Τουρκων στην Αθηνα, οπου εδειξε γενναιοτητα και εγινε ευρεως αποδεκτη ως ενας απο τους καλυτερους μαχητες της περιοδου.


To 1824 ξεσπασε ο εμφυλιος πολεμος και Μαυροβουνιωτης ενωσαν τις δυναμεις τους με την κυβερνηση που αποτελειται κυριως απο Ελληνες, διοτι γνωριζε τα πρωτα σταδια της επαναστασης. Για την αφοσιωση του στην πλευρα που τελικα κερδισε τις εγχωριες συγκρουση τοποθετηθηκε το αξιωμα του Γενικου και δοθηκε μια δυναμη 1500 ανδρων μια σημαντικη δυναμη εκεινη την περιοδο. Κατα την περιοδο μεταξυ 1826-27 ηταν μια απο τις λιγες μαχητες ανταρτες δεν προκειται να ηττηθει απο τις αιγυπτιακες δυναμεις υπο την ηγεσια του Imbrahim Πασσα, που σχεδον κατεστρεψε τις ελληνικες δυναμεις.




Στο νεοσυστατο ελληνικο κρατος το 1830 και εγινε μελος της ελιτ, που περιεβαλλε την πρωτη ελληνικη Οθωνας απο τη Βαυαρια. Πεθανε το 1847 και εγινε ευρεως θαυμαζονται απο τον ελληνικο λαο ως ενας απο τους ηγετες της επαναστασης και ως μια απο τις ηγετικες φυσιογνωμιες του ανεξαρτητου κρατους.


Μαυροβουνιωτης παντρευτηκε την Helena Pangalou απο μια πολυ γνωστη ελληνικη οικογενεια το 1826, και εκεινη τον ακολουθησε σε ολη την σκληρη εκστρατειες στα βουνα της Ελλαδας εναντιον των Τουρκων. Πεθανε το 1891 και ειχε ενα γιο που ονομαζεται Τιμοθεου Βασος-Mavrovounitis.


Σημερα η οικογενεια Μαυροβουνιωτης δεν υπαρχει πλεον, την ελληνικη ιστορια, αν και εχει ηδη τοποθετηθει αυτον ως εναν απο τους ηγετες που καταφεραν να δημιουργησουν το ελληνικο κρατος-εθνος και η χωρα απελευθερωθηκε μετα απο 400 χρονια ξενης καταπιεστικη κανονα.


Η βιογραφια του Μαυροβουνιωτης γραφτηκε απο τον A. Chrysologi το 1876, στην Αθηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: