Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

«Άσυλο βασανιστηρίων η Ελλάδα»


Οδηγία της Νορβηγίας διαπιστώνει καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων
«Άσυλο βασανιστηρίων η Ελλάδα»
Νέο ηχηρό ράπισμα δέχτηκε η χώρα μας για τον τρόπο που η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες που έχουν πραγματική ανάγκη ασύλου.
Λίγες ημέρες μετά την άκρως επιβαρυντική για τη χώρα μας έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου γίνεται αναφορά σε πληθώρα περιστατικών τυφλής αστυνομικής βίας, η Νορβηγία με απόφαση της Επιτροπής Προσφύγων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης απαγόρευσε στους πρόσφυγες που πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα μας, διότι όπως επισημαίνεται «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους»! «Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, η Επιτροπή απαγορεύει στους πρόσφυγες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου να πάνε στην Ελλάδα», καταγράφει στην έκθεσή της η νορβηγική υπηρεσία, που περιέχει και τις μαρτυρίες προσφύγων οι οποίοι καταγγέλλουν βασανισμούς ακόμη και με ηλεκτροσόκ από Έλληνες αστυνομικούς!
Όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» μέλη της Επιτροπής Προσφύγων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Νορβηγίας «όταν ένας λαθρομετανάστης συλλαμβάνεται σε μια χώρα, τότε οι διωκτικές αρχές παίρνουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τα στοιχεία του μπαίνουν στο αρχείο της χώρας εισόδου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συνθήκη του Δουβλίνου, όταν ο πρόσφυγας ζητήσει άσυλο ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία βρίσκεται θα πρέπει να κάνει αίτηση ασύλου όχι στη χώρα που βρίσκεται, αλλά στη χώρα όπου αρχικά εντοπίστηκε. Με τα στοιχεία όμως που έχουμε συγκεντρώσει για την Ελλάδα δεν μπούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, διότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους».
Αυστηρή προειδοποίηση
«Η απόφαση της Νορβηγίας είναι μια αυστηρή προειδοποίηση, που αν δεν οδηγήσει σε αλλαγές θα ακολουθηθεί και από άλλες χώρες», προειδοποιεί ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, ενώ αναφέρει και τις επιβαρυντικές εκθέσεις άλλων χωρών εις βάρος της χώρας μας που πιθανόν θα οδηγήσουν σε αποφάσεις παρόμοιες με αυτές της Νορβηγίας.
Όπως αποκαλύπτει σε έκθεσή του το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας «το 2006 συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές 8.157 Ιρακινοί. Από αυτούς δόθηκε η δυνατότητα μόνο σε 1.415 να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, αλλά τελικά δεν δόθηκε σε κανέναν. Μόνο 0,5% από όσους ζητούν άσυλο τελικά το παίρνουν, κάτι που τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών χωρών».
Η γερμανική οργάνωση Ρro Αsyl, αφού αναφέρει πληθώρα περιπτώσεων όπου υπήρξε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η Ελλάδα υπολειτουργεί στο σύστημα υποδοχής των προσφύγων. Νόμοι υπάρχουν, αλλά τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται από τις ελληνικές Αρχές».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος ΒραδέληςTA NEA, 11-02-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: